11 marca 2016 Blender kielichowy
Blender kielichowy dopasowany do naszych potrzeb

Blendery kielichowe to na dzisiaj już standard w kuchniach. Wykorzystujemy je do przygotowywania coraz większej ilości potraw, bo i potrawy miksowane są coraz popularniejsze: zupy-kremy, smoothie czy koktajle stały się ważnym elementem naszej diety.

 

W niektórych kuchniach jest to wręcz urządzenie pierwszej potrzeby. Mimo wszystko, wybranie dobrego blendera kielichowego wciąć powoduje wiele kłopotów. W czasie jego kupowania trzeba zwrócić uwagę na naprawdę sporo elementów kluczowych oraz grupę elementów pobocznych. Priorytety w tym zakresie każdy pewnie będzie ustalał sam dla siebie, ale ogólnie rzecz biorąc, blender kielichowy, czyli blender stojący, powinien mieć stabilną podstawę, duży i solidny kielich oraz mocny silnik. Dobrze by też było, gdyby jego estetyka przynajmniej trochę pasowała do solidnie urządzonego wnętrza. W przypadku blenderów kielichowych powinniśmy zwracać uwagę zwłaszcza na:

 

  • Wielkość kielicha – jego wielkość w bezpośredni sposób determinuje ilość rzeczy, które w danej chwili można miksować, a najmniejsze z nich na pewno nie będą się nadawały do przygotowywania posiłków dla całej rodziny;
  • Materiał i jakość wykonania – żaden blender nie będzie dobrze pracował, jeśli będzie niestarannie wykonany. Wszystkie elementy muszą do siebie dokładnie pasować, przy czym najważniejszy jest kielich. Może być wykonany z różnych materiałów i ważne jest to, by nie było w nich substancji potencjalnie szkodliwych. Reszta to kwestia naszej wyceny, bo niektóre materiały są dużo droższe od innych;
  • Stabilność – im większy blender, tym większe siły i tym większe ryzyko jego jeżdżenia we wszystkie strony w czasie pracy. Powinna temu zapobiegać grupa elementów antypoślizgowych zamontowanych na jego spodzie;
  • Moc silnika – większa moc to nie tylko szybsza praca, ale także możliwość przygotowywania lepiej zhomogenizowanych produktów oraz w ogóle szansa na poradzenie sobie z trudniejszymi do rozbicia rzeczami. Blender o mocy 100W na pewno nie skruszy kostek lodu;
  • zasada działania blendera Sterowanie – to kwestia tylko z pozoru prosta. Dobry blender powinien pozwalać na szeroki zakres sterowania szybkością obrotową noży, co pozwala mu na wykonywanie większej ilości zadań nietypowych (na przykład mieszanie), jak również umożliwi nam przygotowywanie produktów w takim stopniu, jak tego chcemy.

 

Dla tej ostatniej kwestii ogromne znaczenie ma także obecność przycisku do pulsacyjnego uruchamiania urządzenia. Na koniec warto też wspomnieć o hałasie, bo klasyczne silniki elektryczne w blenderach mogą go generować bardzo dużo. Najlepiej jest postawić na silniki bezszczotkowe, które są droższe, ale wytrzymalsze i o połowę cichsze.

Zobacz również
Blender kielichowy

Jeszcze przed zakupem blendera czynnością niezbędną wydaje się określenie, jakim budżetem dysponujemy. Owszem, argument cenowy nie powinien być dla nas najważniejszy, nie da się jednak...

Pewnie wiele osób zastanawia się jak wybrać najlepszy blender i na jakie kwestie trzeba zwracać uwagę, by wybrać najlepszy sprzęt. We współczesnych kuchniach rzeczywiście blender jest...

Blender to sprzęt, który może istotnie ułatwić funkcjonowanie w kuchni. Może także być doskonałym prezentem dla miłośników kremowych zup, osób mających małe dzieci, osób w wieku...