Nie jest tajemnicą, że świeżo wyciskane soki są źródłem wszystkich niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania składników. Jednak by pozyskać dostęp do tej upłynnionej skarbnicy minerałów oraz witamin, należałoby posłużyć się odpowiednimi urządzeniami.
Najbardziej popularnymi sprzętami gospodarstwa domowego, dzięki którym w łatwy sposób można wycisnąć z owoców, warzyw to co najlepsze bez wątpienia są sokowirówki oraz wyciskarki. Wiele osób nadal nie dostrzega różnic pomiędzy nimi, stosujący nazwy tych przedmiotów zamiennie. Tymczasem, można wymienić sporo cech różniących je od siebie. Tu, w wielu głowach rodzi się pytanie: co zatem wybrać? Sokowirówkę czy wyciskarkę do soków? Niestety, nikt nie jest w stanie w sposób jednoznaczny odpowiedzieć na to zagadnienie. Jest to wynikiem faktu, że głównym kryterium są indywidualne potrzeby i wymagania użytkownika. Te, mogą być skrajnie różne. Warto jednak zapoznać się zarówno z mocnymi, jak i słabszymi stronami poszczególnych urządzeń, które spróbujemy przedstawić w poniższym tekście. Zapraszamy do lektury. Wielu użytkowników, ekspertów od zdrowej żywności dostrzega ogromną różnice w jakości otrzymywanego soku z poszczególnych urządzeń.
Życiodajny napój uzyskany przy wykorzystaniu wyciskarek jest gęsty, mętny, z małą ilością piany i większą zawartością substancji odżywczych w tym witamin, soli mineralnych czy enzymów. Jest to możliwe dzięki temu, iż wyciskarka nie jest wyposażona w silnik, podatne na wpływ temperatury ostrza itp. W związku z powyższym surowiec nie nagrzewa się podczas wyciskania, straty tych substancji są znacznie mniejsze niż w przypadku innych metod. Oczywistą wadą wyciskarek będzie to, że kosztem wydajności będzie długi czas otrzymywania soku z wyciskarki. Jest to ściśle związane z mechanizmem działania urządzenia. Ślimak miażdżący surowiec obraca się znacznie wolniej niż ostrza w sokowirówce. Sokowirówka działa zupełnie odwrotnie. Sok pozyskany dzięki sokowirówce jest klarowny, nie ma w nim grudek, kawałków owoców lub warzyw.
Jak już wspomnieliśmy w odróżnieniu do wyciskarki, proces otrzymywania soku przebiega zdecydowanie bardziej sprawnie. Plusem sokowirówki jest to, że możemy przerabiać znaczne ilości warzyw i owoców. Niemniej, nie sposób jest ominąć ciemniej strony tego sprawnego urządzenia. Bowiem, sokowirówka posiada ograniczone pole manewru. Jaśniej - będzie miała problem z uzyskaniem soku z traw, np. pszenicy oraz z owoców jagodowych, jest również dość kłopotliwa w czyszczeniu, co dla wielu osób, nie lubiących bałaganu może to być przeważającym argumentem by wybrać jednak wyciskarkę.
Jak widać niektóre cechy mogą być przeważające. Aczkolwiek, przed podjęciem konkretnej decyzji warto zastanowić się nad własnymi potrzebami oraz oczekiwaniami wobec sokowirówki. Jest to ważne, gdyż zarówno cena sokowirówki i wyciskarki jest stosunkowo wysoka. A trafny wybór, sprawi że ta kwota nie będzie traktowana w kategoriach wydatku a inwestycji w lepsze samopoczucie.